Tänk om plast … kunde användas där den behövs utan att hamna i naturen!

Före 1950-talet var plastanvändningen i princip obefintlig; år 2015 var världsproduktionen 322 miljoner ton. 

Plasten har blivit en självklar del av vardagen. Idag finns plast i våra kläder, i våra möbler, i kylen och i bilen, som förpackningsmaterial, som plastpåsar, i  dator, telefon och köksapparater. Bara i Europa använder vi cirka 45 miljoner ton plast om året. Av detta används omkring 40 procent till engångsprodukter.

Plast är fantastiskt på många sätt, det är ett material med unika egenskaper. Det är både beständigt, slitstarkt och lätt. Tack vare plast sparar vi energi vid transporter och ökar hållbarheten inom livsmedelsindustrin, och vår moderna sjukvård är beroende av den på många sätt. 

Men nu hittar vi allt mer plast där vi inte vill ha den. I naturen, i havet, i djurs magar, i vårt dricksvatten. Plastens beständighet har blivit dess akilleshäl. Istället för att brytas ner och försvinna, ackumuleras den i naturen. Det är ett problem som inte kan hanteras med en enda enkel lösning utan kräver kunskap hos alla som möter plasten längs hela dess livscykel. Och det kräver dialog och samarbete mellan vitt skilda branscher.

Nätverket "Tänk om plast"

”Tänk om plast” var ett nätverk för skånska aktörer som arbetar för att minska mängden plast som hamnar i naturen. Nätverket var öppet för alla aktörer och intressenter: företag, kommuner, föreningar och initiativtagare.

Nätverket var kopplat till ett projekt som numera är avslutat. I nuläget sker inget aktivt arbete i nätverket.

Vill du ha kontakt med andra som arbetar med plastfrågor i Skåne? 

Skicka ett mejl till johanna.ragnarsson@lansstyrelsen.se så lotsar hon dig vidare. 

Nätverk och samordning på nationell nivå

Nationell plastsamordning är ett regeringsuppdrag där  Naturvårdsverket har samordningsansvaret.

Läs mer om Nationell plastsamordning (Naturvårdsverkets webbplats).

Anmäl intresse för informationsutskick m.m. (Naturvårdsverkets webbplats).

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.