Hej Patrik Lindqvist, inköpsansvarig och Fredrik Holst, produktchef…

…på Rondo Plast AB, ett Ystadbaserat företag som säljer kvalitetssäkrad och återvunnen plastråvara!

Ni startade redan 1980 med att erbjuda återvunnen plast, hur började ni?

Vid den tiden ansåg många att återvunnen plast inte var fint nog. Genom att starta Rondo Plast separerade vi återvinningen från vårt moderbolag Polykemi. Rondo Plast tog hand om Polykemis eget, och även våra kunders, produktionsspill för förädling. Idag har synen på återvunnen plast förändrats och om vi hade startat upp verksamheten idag hade vi med största sannolikhet inte valt att förlägga verksamheten i ett separat bolag utan direkt under vårt moderbolag Polykemi.

Hur har intresset för återvunnen plast förändrats hos era kunder sedan dess?

I början såg kunder en möjlighet att använda återvunnen plast till enklare produkter t.ex. krukor och hinkar. Priset var den enskilt drivande faktorn då återvunnen plast historiskt kostat mindre än ny plast. Sedan länge nu levererar vi tekniska och högpresterande material till avancerade produkter, däribland till fordonsindustrin. Priset följer den prestanda man är ute efter för den aktuella detaljen, och vårt jobb är att identifiera de rätta källorna för ändamålet. Branschen börjar förstå att hög kvalitet av återvunnen plast kostar i samma härad som nyvara. Den växande drivkraften är istället hållbarhet och att kunna påvisa sina ”gröna” produkter på marknaden.

Vad tror ni krävs för att fler ska använda sig av återvunnen plast?

Återvunnen plast har gått från något fult och hemligt till något värdefullt med pondus, och i takt med att fler företag berättar om sina lyckade projekt så kommer fler att vilja hänga på. Marknaden och industrin är redo. Kunniga och intresserade politiker är ett måste för att bana väg för industrin och det krävs även att gemene hushåll känner engagemang och återvinner sin plast.

Miljövinsterna med att använda återvunnen plast diskuteras mycket idag. Vilka fördelar ser ni med att jobba med återvunnen plast?

Vi håller på att ta fram underlag för våra produkters klimatpåverkan. Miljövinsterna är stora att använda plast i vissa produkter i jämförelse med andra konventionella material som metall, tyg och trä, bland annat för att plast är lättare och kräver mindre energi vid framställandet. Att sedan byta ut ett ton ny Polypropen-plast mot ett ton återvunnen Polypropen-plast besparar C02 motsvarande >700 mils bilkörning i en medelstor bil som släpper ut 140g/km. Så, fortsätt insamlingen av uttjänta plastdetaljer i längst möjliga mån, så kan företag som vi bereda väg för ett nytt liv för denna, i många hänseenden, värdefulla råvara!

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.